Nykøbing Sj.

 

I 2013 rasede Bodil. Efter Bodil kom en stribe følgeskader, og over hele landet skulle der udbedres skader, stormen var skyld i.

Vestsjællands Vinder og Døre hentede Sjællands største mobilkran til Nykøbing Sjælland for at give sit bidrag. Udskiftning af 41 vinduer, hvoraf nogle vejer 350 kg, skulle monteres ud mod vand. En vanskelig opgave, som løstes med masser af kræfter i kranen og håndværksmæssigt snilde, så husene kunne bevarer deres arkitektoniske udtryk.

Om husene

På Havnevej i Nykøbing Sjælland byggede man i 2007 huse med direkte adgang til vandet. Husene er bygget ud i Nykøbing Bugt, som er en del af Isefjord.

Vinduerne går fra gulv til loft for at give fuldt lysindfald, og da stormen rasede og pressede vandet op i fjorden – på sit højeste var den mere end 2 meter over normal stand – stod vandet op af vinduerne.

Det betød, at alle gulve, vinduer og dele af inventaret i stueetagen blev ødelagt. Det meste er blevet udskiftet, og nu kommer turen til vinduerne, der er bygget sammen med huset og en del af husets konstruktion. De er monteret mod vandet og kan derfor kun udskiftes mod vandsiden.

Om opgaven

De nye vinduer vejer 350 kg hver og kunne ikke flyttes med håndkraft, og uden jord under fødderne var det en vanskelig opgave at få dem på plads i facaden. 

Vestsjællands Vinduer og Døre fik opgaven på udskiftningen. Sammen med TT Mobilkran A/S startede opgaven i maj 2014 og tog omkring 8 dage. Vinduerne er produceret af STM Vinduer på Langeland og er super lavenergivinduer – en klar forbedring i forhold til de vinduer, der blev skiftet. 

Kranen var en Spierings SK1264-AT6, som kan række 60 meter ud og derfor var optimal til opgaven med at løfte de tunge vinduespartier ud til den yderste række. Den er en imponerende maskine, når den flytter rundt på de tunge vinduer, som var de dundyner.

Det gamle glas blev fastgjort til kranen ved hjælp af sugekopper, så skar vi vinduet fri af karmen, hvorefter det blev hejst på land og deponeret til genbrug. Kranen hejsede det nye vindue på plads, som blev montereret, før man gik videre til det næste hus.

Karmene og de 3-lags super lavenergiglas vil hjælpe med at gøre husene mere energivenlige – alle de nye faste elementer mod vandet giver et positivt energiafkast og opfylder de krav, der forventes i 2020. Det giver et klart bedre indeklima, f.eks. kan man sidde helt tæt på glasset uden at mærke et kuldenedfald – så selv om alle ville have ønsket, at vandet ikke havde ødelagt vinduerne, er der altså et par positive sidegevinster.

Kanalhusene, Nykøbing Sjælland

Galleri